Saturday, October 6, 2012

Siapa nak Doodle-Noodle?

Assalamualaikum,

Happy weekends semua~
Ada apa-apa plan tak untuk weekends ni?

Hari ini aku nak bercakap tentang doodle
Korang tahu kan apa tu doodle?
Doodle ni ialah lukisan simple yg kita lukis,
time guru tengah mengajar kat depan or time boring-boring..
Semua orang reti berdoodle,
tapi tak semua org boleh lukis yg cantik-cantik.

Pernah tak jealous dengan blog-blog
yg comel dengan pelbagai jenis doodle?
Antaranya seperti blog CCI & Kawaii Dysha..
Menarik baca entry2 mereka yg penuh dengan doodle sendiri,
lagi-lagi kalau ada komik.

So weekends ni kalau ada yg tak buat apa2
Apa kata kita cuba buat doodle sendiri nak tak?
Actually bukannya buat sendiri tapi
tetap ada feel kita boleh cipta doodle
seperti yg kita nakkan..

 
Comel tak?
 Ni aku version doodle.. huahua!
 
Aku tak pernah lagi main game dress up,
kecuali yg aku jumpa di deviantart ni,
Menarik juga bila dah cuba tu,
Jadi yg teringin nak cuba tu
jom ikuti doodle di bawah ni:

1. Hetalia Dress up game version 2.
Hetalia versi chibi utk lelaki & Perempuan,
Ada banyak choices of cloths and style..
Kalau nak buat doodle mcm ni,
click banner di bawah:
 
 
 
2. Hetalia Dress up game version 1.
Hetalia versi anime dan chibi utk
character lelaki & perempuan
choices kurang berbanding version 2 di atas tu.
Nak buat doodle jenis ni,
click banner dibawah:
 
 
 
3. Luffy Dress Up game.
Cuma ada character luffy je dgn pelbagai jenis
pakaian utk dicuba ^^
Tapi comel-comel semuanya
Click banner dibawah:
 
 
 
4. Hipster Dress Up Game.
Ni pula ada dua version satu yg lelaki
satu lgi yg perempuan..
Tak byk choices tpi still best
Click banner pilih versi yg mana satu:
 
 
Gambar-gambar yg aku letak
diatas tu semua ialah doodle yg aku buat dlm link tu..
Ada bakat jdi fashion designer tak? Hahaha..
Kalau nak screenshot hasil kita tu:
Alt + Prt Sc --->  Buka Paint ----> Ctrl + V / Paste
 
 
Ada banyak lagi actually,
kalau rajin check je kt deviantart.com
cuma type sahaja Dress up Game mcm-mcm keluar.
Kalau tak rajin ni aku kasi link
dari artist yg sama..
 
 
   
 
 
 
 
Selamat mencuba! ^_^
p/s: All Right reserved to the deviantart artist mentioned above
 
 
 
Aku Malas pun masukkan
doodle aku ni dlm entry dia xD



189 comments:

  1. suka watak2 hetalia tu...

    tu la..best tgk blog cci dan kawaiidysha...comel...

    usha2 doodle dorang utk dapatkan ilham...tapi tak penah lagi buat jahat copy, ciplak...tak seronok kot tiru2... ^_^

    pandai lukis dudel jugak ea?

    ReplyDelete
  2. Sis suka jugak tengok blog cci dan kawai dysha tue....kawai jer blog dorang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan? ^^
      untunglah blog org yg berdoodle ni diminati ramai

      Delete
  3. jeles tau tgk org pandai lukis doodle ni tau...kalu free nnt nak try buat...nak melukis ni kena penuh penghayatan dan perlu ada masa serta idea kan.....

    ReplyDelete
  4. E&E, lagi best main dress-up zaman dolu2 tu, pakai kan patung kertas dengan baju kertas yang jenis sangkut kat bahu... oh nostalgia... sy dulu x mampu nak beli, so draw sendiri di kertas dan gunting

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh.. tau2 pernah tgk budak-budak kt sekolah dulu main mcm tu,
      tapi budak-budak perempuan je lah owh ;D

      Delete
  5. Aku nak Noodle Teow Hongkong 1..

    ReplyDelete
  6. Games dress up ni anak sedara sy pun suka main jgk... Btw, dress up luffy comey yg amat...^^

    ReplyDelete
  7. jeles tngok org lukih doodle cantik2 ni..aku tau lukih pelan je..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lukih pelan tu susah juga kan?
      pelan mcm mana tu? Pelan rumah ke?

      Delete
    2. pelan rumah ke tanah ke semua boleh sebab dah memang keje aku pelukis pelan..tp lukis katun tak reti..haha..

      Delete
  8. wah! menarik ni... tak pernah lagi cuba..
    and tak pernah tahu pun benda2 ni..
    sungguhlah aku duduk dalam gua lagi... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lah cuba benda ni..
      ish xde dlm gua lah =.="
      ni aku yg sje2 cari

      Delete
  9. fuhh comel giler.. nak gak 1! hehe

    ReplyDelete
  10. giler ahh doddle dah jadi camni. jika tgk kat blog apple, karya apple tu kira doodle gak dan hasilnya takdelah sekemas ni. lol.
    jika everyhting dah pandai wat camni, boleh start berkarya lak. guna gambar stop motion. lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. doodle lah juga tu..
      xpe janji ada juga doodle kt blog kan? xD
      eh ni setakat dress up doodle je, bukannya buat sendiri owh haha

      Delete
  11. wah.... comel2 nyer......
    remy nak buat doodle..... huh!!! keras tangan... nak bukak pun tak reti.....he3....

    amacam kalau tolong buatkan kat remy satu...... he3....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha rupa remy pun tak pernah tgk mcm mana nk tlg buatkan.. ;D

      Delete
    2. tak kisah janji comel.....he3
      leh remy letak kat banner tu...he3

      remy tag sahabt utk segmen...kalau rajin...jom join sekali....
      http://remyhazza-satuperjalanan.blogspot.com/2012/10/impian-mampu-abg-stalker.html

      Delete
  12. tula nk buat sendiri tak reti hehe

    ReplyDelete
  13. EH .. AKU NAK AKU NAK .. HAHA .. BOLEH KE ? BOLEH LA ERK .. CIAN AKU .. NAK WAT DOODLE XRETI .. SOBSOB ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. EH SENANG JE DEDEQ, AKU DH LETAK BANNER TU KAU CLICK JE UTK BUAT DOODLE MCM TU ^^

      Delete
  14. comell nye ekau versi doodle. phewittt. eh tepek lah kat header apelagi ! ;)

    ReplyDelete
  15. aku nk buat tak reti lah... kau buat kan untuk semua orang lah..
    setiap blogger, satu doodle :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. rajin sgt lah pula aku nk buat utk semua org xD

      Delete
    2. hahaha... plz.. plz...
      tuk aku satu, nk yg comel2.. leh letak kat blog :P

      Delete
  16. waaaaa..pandai ea buat doodle :) *thumbs up !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh mana ada buat doodle sendiri.. cuma tlg pakaikan dia baju je hahah

      Delete
  17. holaaaaa!!!saya ada something utk dipelajari hari nieh.
    good job tuan punya blog. dahlah doodle cantik, ilmiah plak tu.
    sengih lebar pembaca ini sepanjang hari:)

    ReplyDelete
  18. doodle2 dh semakin femes skrg..

    ReplyDelete
  19. dooooodleeee utk mereka yang cute. kita tak cute tak pyh kot hehe ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh aku yg tak cute ni pun suka doodle apa.. haha

      Delete
    2. doodle aku tak berapa nak..tapi kalau dodol aku nak la..hahaha

      Delete
    3. dodol tu buat kenyang perut, kalau doodle ni buat kenyang mata je hahah xD

      Delete
  20. Dah cuba buat tapi slalu tak jadi haha. selalu jadi macam orang lidi ada la.. adoi =_="

    ajar lah aku weh hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha aku pun tak buat sendiri owh, buat kt dalam deviantart tu ^^

      Delete
  21. sangat2 comel!!! eh, join deviant art juga ye?? hehehe..dlu sy ade msuk tapi dah tak rajin dah nk update lukisan2.. hehehe.. eh awk tahu tak nk download cerita2 anime kat website mne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Join tapi jarang hantar artwork sendiri pun ^^
      sorry selalunya tgk online jer owh ;D

      Delete
  22. Replies
    1. Erm taklah, bukannya buat sendiri doodle tu..

      Delete
  23. aku tak main menda2 gini ..aku suka barbie dulu tau..
    tapi dalam masa yg sama aku suka kucing ..jadi kucing lagi penting dari barbie..aku terpaksa lepaskan barbie..hahahaha

    Dah ada Nuffnang ..maka , insyaallah makin berjaya lepas ni :D
    sama2 berusaha ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup2 hahaha baru nk berjinak-jinak, xde pun dpt sesen lgi dari nuffnang xD

      Delete
  24. awk ni mmg serba bole laa! jeles yg terlalu besar ade kat dlm diri ni negok awk hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish mana ada owh, aku cuma tlg pakai-pakaikan dia baju jer..
      bukannya yg lukis doodle tu xD

      Delete
  25. Replies
    1. Desho! ^^
      sebab tu lah siap letak kt dlm blog..

      Delete
  26. eh2.. cci ade kat entry ni.. ngeee.. ma ceh.. ^_^ alaa.. doodle cci biasa2 je lah... x lah sehebat mana.. ^_^



    p/s: awak.. tolong bg alamat umah k.. cci nak pos hari isnin ni.. x mo ke.. kalo x mo.. cci bg kat org lain.. ngee.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh betul la comel2 ;D
      nnti share lah eh cara nk buat doodle mcm tu ^^

      p/s: dah hantar ^_^

      Delete
    2. psttt..ppsstt.... cci terdelete almat awak ler.. huhuhu.. ralik duk delete post.. terus ter delete email awak.. nanti email balik ek.. sory... =-="

      Delete
  27. eh,
    comel2 jugak no.kira pandai jugak lah ko lukis ye :)
    fre2 nti tlg la lukis bg kitaorg ni ha,mesti suka pnya lah :)

    ReplyDelete
  28. Wah...!
    Doodle awak sangat comel... Kawaiiides~

    Saye baru je nak berjinak2 balik dengan doodle.. Sila beri tnjuk ajar:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish aku yg sepatutnya diberi tunjuk ajar xD
      bukannya doodle aku sendiri ^^

      Delete
  29. ingatkan nak bg doodle. baru je nak angkat tangan. huhu..
    kita tgn tak berseni tak pandai nak mendoodle2 ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah guna link tu boleh buat doodle yg kita nak :)

      Delete
  30. aku dah tua la. nak main doodle lagi ke? heheh

    #tua la sangat. kihkihkih

    ReplyDelete
  31. dudel yg sebijik mcm rupa aku ada x?? =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah cuba lah test buat, inshaAllah ada rasanya ^^

      Delete
  32. Wah kawaiiii sangat Doodle EE tu.ada bakat la nak jadi pelukis doodle ...keep it up

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai nk lukis sendiri doodle mcm tu susah la ;P

      Delete
  33. Anime ni comeyy sngt .. hahaha ..

    PS : Suke tak blog yana punya header dan lagu ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah lawa lah juga..
      apa nama lagu tu? bestnya..

      Delete
  34. geram tgk doodle cantik2 tapi emy mmg tak reti nak wat sendiri.hehe :P

    ReplyDelete
  35. jeles tengok orang pandai buat...bab akak tak panda pun nak buat..tangan keras

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kan? ^^
      sebab tu cuba buat doodle sendiri dkt website tu xD
      best lah pula hehe

      Delete
  36. nak satu doodle korea dari daisukesan. rupa korea ala2 lynnchan.hik3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. doodle korea tu sama mcm doodle jepun eh?
      ala-ala anime? xtaw pula mcm mana.. =.="
      Cuba lah try buat dkt link tu xD

      Delete
    2. ingatkan ley request kat sini. okeh will try .. :) arigato daisukesan.

      Delete
    3. Hahah boleh request juga, tpi aku ni bukannya berbakat sgt ^D^

      Delete
    4. aiwahh..tahu daisukesan baikhati.takpe comot pun takpe. eheh comot itu indah xtually. bolehnye? ok now im just waiting dudel dr daisukesan(jgn pecah kepala dah.buat dlm masa seggang dah eyh .jgn curik mase buat esaimen lak.nanti ummi marah):D

      btw nak tanya sikit. widget komen tu kan if klu kita nak invi diri sendiri cana eyh.tgk daisukesan nye widget (wahh dah upgrade) takde dri empunya diri pun. lynn siap ada nama sendiri pastu yg paling best siapa jd lead komen lagik. kt blog sendiri pulak tuh.. malu pulak rasa. :)

      mohon sangat bantu. arigato!

      Delete
    5. hahaha inshaAllah kalau rajin esok ak tlg buatkan ^v^

      Delete
    6. takde entry hari nie.

      ada bersama talk dr zakir naik. check2 kot dapat dudels dari enche segalanya.. hehe..

      ok2 takde plak ..ok takpe. insya allah kalau rajin..huhu malas lah tu..

      klu rajin nk hapdep gak 1 entry sebelum subuh lah kot(ada ke org nak baca)

      :D
      nak gerak balik dah.
      doakan selamat perjalanan.

      okbai

      Delete
    7. assalammualaikum.. dah tak mau dudels.asalkan tuan blog updated entry pun dah ok. sihat tak?

      Delete
  37. ingat nak bt game dress up versi dysha..haha, tp bnyak sgt nak kena focus so hold dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh... memang best tu kalau ad juga buat mcm tu ^^
      setakat ni belum jumpa lagi yg dress up game versi malaysian punya doodle ;D
      dh buat nnti share2 lah yer..

      Delete
  38. amboi..berbakat sungguh kawan kite ni yek >_<
    cantik :)

    ReplyDelete
  39. waaaaahhhh...canteeekkknye!!saya memang suka sangat doodle,kartun dan benda2 yg sewaktu dengannye ni..awak pun pandai lukis doodle jugak ye??saya nak satu!! :)))

    ReplyDelete
  40. So cute and confirm adik kita ni berbakat...tengok avatar pun tau dah...keep it up ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish xde lah ^^
      ni pun avatar yg dapat dari internet bukannya buat sendiri :D

      Delete
  41. Doodle memang cute.. Tp susah nak buat sendiri, aku tak reti. Nak amik dalam site lain, kang tersilap amik pulak, jadi kes macam yang dulu tu Senarai Blog Pencuri | Seni Doodle Littlenubnubs.tumblr.com.. 1Malaysia terkena tempiasnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je ambil tpi jgn lpe credit tu ;D
      ataupun tak pyh buang watermark artist dia..
      yg jadi kes tu sebab mereka ambil dari website lain & buang watermark utk kegunaan sendiri..

      Delete
  42. jaa kalo bab ngedit ni xbape nak geti laa..hahaa.... mmg tak kreatiffff...lukisan tgn pon burok..huhu

    ReplyDelete
  43. nanti bosan bosan boleh main game nie, fie selalu main game dress up girls je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2 cuba lah nnti ^^
      best pula main game dress up ni hak2

      Delete
  44. doodle kawai memang cute..tapi tak retilah nak buat.. macam rumit je.. =D

    ReplyDelete
  45. wahh cantik2 ... menarik2 ..
    tapi akk dah x leh layan doodle meddle niee keke
    dah jauh dari usia ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai kenapa pula ^^
      boleh jer utk semua jenis usia hehe :D

      Delete
  46. OKje tetap suka Doodle yg pakai baju hitam tu ... kemas dan come hansem namo eh...he...he...

    ReplyDelete
  47. Wow,... comel semua gambar ini (@,@)b

    ReplyDelete
  48. nak satu bley?
    hihi...
    akak teringin gak nak belajar, tapi tak reti...
    comei je bl bukak blog kwn2 yg ada doodle ni...

    ReplyDelete
  49. suke dudel chibi. kepale die besorr, badan kecik. hehe.

    ReplyDelete
  50. bior btol buat sendiri doodle tu..
    style bro..
    doodle watak luffy tu sempoi...

    ReplyDelete
  51. comelnyeee ! ^^ siyez shiyda tak pandai nk buat doodle T___T

    ReplyDelete
  52. mak aih sampai kena scroll bawah berkilometer nak komen .. ko bio betoi EE .. ada soalan .. tolong reply kat blog aku k ..

    widget kat mana ko amek buat 'pengkomen teramai super cool cam ko punye ..??? a.s.a.p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah hantar dah ^^
      alamak sorry2 xD
      biasalah byk dgn comment sendiri je sanji xD

      Delete
    2. haha .. aku termasuk blog sini lah masa nak masuk blogko .. tgk ni ..

      http://everythingiseverythings.blogspot.com/

      yg top commentator tu aku amek html kod kat sini .. tapi tak cool cam ko punya

      http://lordhtml.blogspot.com/2012/08/top-commentators-widget-with-round.html

      Delete
    3. Hahaha.. sekali termasuk blog org Thailand lah pula xD

      owh yker.. aku igtkan yg kt blog ni slow loading owh

      Delete
  53. thats true .. memang slow gak la nak kuar ..

    ReplyDelete
  54. menarik =) time cuty sem ley cuba lah hehe

    ReplyDelete
  55. comel gila la....bila la sy ade mse nk wat ni.. =="

    ReplyDelete
  56. noodle dah makan semalam. doodle nak. tapi nak main game tak la kan. dgn tiga org budak kecik ni dah cukup buat games kat rumah ni tunggang-langgang.

    ReplyDelete
  57. Taklah bukan Luffy..... cuba cari mana lagi Doodle yg pakai baju hitam? he...he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada byk doodle pakai baju hitam dlm tu OKje :D

      Delete
    2. Alamak EnE ni...lambat tul nk tangkap.... Doddle profile EnE le...lg come...yg ni mcm pompuan...he...he..

      Delete
  58. Alah....tak encem come le doodle tu......

    ReplyDelete
  59. wah..best nyasss...kita sll berjinak2 dengan noodle dan dodol je..doodle tader..hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahh berjinak2 dgn noodle dan dodol kenyang perut je lah xD

      Delete
  60. err...k fine.ak pantang tgk2 benda2 yg comel n cute nih..nnt ak p usya :)

    ReplyDelete
  61. isk...xpandai la nak berdoodle2 ni..bole create utk sy satu x? hehehe

    ReplyDelete
  62. wah penat nak scroll down nak tulis komen..banyak sgt org dah komen..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak sorry2 >.<
      tpi thanks sudi comment juga ^^

      Delete
  63. wah, comel2.. lepas nie blh try kat situ pulak.. hihi

    ReplyDelete
  64. tuan belog. doodle conan takde ke
    ? sedihnyerr :( huhuhuhu

    #lupa nak cakap.actually me and shar tu owner the blog.so apa2 komen dr kami berdua .dia akan jadi AUTO publish.hehehe takde pakat2 pun :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. doodle conan xde lah ;D
      tpi boleh buat juga rupa mcm conan kt situ..

      owh ptot lah

      Delete
  65. takde bakat nk melukis dooddle ni. eh bukan tak reti pn nak guna software lukis2 ni. haha.

    ReplyDelete
  66. Replies
    1. hahah xpe tak reti nnti boleh la masuk link tu buat sendiri xD

      Delete
  67. Replies
    1. Nnti enable access blog..
      senang nk terjah balik ^^

      Delete
  68. Kak M nak gak doodle muslimah yg kawaii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doodle muslimah kita kena tunggu Kawaii Dysha/CCI buat nnti ;P

      Delete
  69. comelnye doodle...

    thanks for dropping by my blog...

    PSSS....utk entry atas....jap g de kesempatan rietta terjah blog shinjin....

    ReplyDelete
  70. semua comel2 gilos doodlenya. ;) jeles tengok

    ReplyDelete
  71. kalau tangan dah berseni..pejam mata pun boleh lukis...hehehe

    ReplyDelete
  72. tingin nak ada doodle muslimah sndiri huuu

    ReplyDelete
  73. alahai.. aku xkreatif laa.. huhu

    ReplyDelete
  74. aah hakakpun suka tgk cci nyer blogtuh..mmg cute cun cumiljer..wahh mmg dasyat ek korang yang kreatifnie..hakak nie mampu lukis org lidi jew.hikhik

    ReplyDelete
  75. Doodle ni memang comel, tp macam MJ nak masuk 3series cam tak sesuai lak..heheeee

    ReplyDelete
  76. nak try buat doodle lah. comel comel lah.

    ReplyDelete
  77. wah... honto ni sugoi & kawaii~!!!
    nk try gak la dress up game tue, ngehehe.. XD
    arigato for sharing, Daisuki-kun~...

    ReplyDelete
  78. nak nodle lah dodle tak minat heee

    ReplyDelete
  79. heiiiiiiiiiiii...tak reti lah nak mendoodle ne T.T

    ReplyDelete
  80. wahhh comey3..suka jgk doodle2 nie tp tak kreatip ler kalo nak buat sendiri haha :D

    ReplyDelete
  81. comel2 semuanya..
    bilalah agaknya sy boleh lukis doodle2 comel mcmm nie..
    nk satu doodle comel boleh..?

    ReplyDelete
  82. comel2 doodle tu..terliur akak..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum,
      comelnya blog ini!
      teringin nak doodle !
      hihi

      salam perkenalan :)

      Delete
  83. tolong ajar cam ne nak uat doodol oshem2 lagu ni bleehh ??

    hihi plllllssssss

    ReplyDelete
  84. alahai tomeyyynyaaa!!akak tak pndaila nk buat doodle sndiri :(

    ReplyDelete
  85. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Tidak ada yang namanya hari yang tidak penting dalam kehidupan manusia ini. Setiap saat berharga.

    ReplyDelete
  86. comel comelnya doodle. saya mmg tak sempat dan tak reti la nak buat benda ni.

    ReplyDelete